За нас

Фирма „БИОПРОДАКШЪН“ ЕООД е създадена през 2012 г. в гр. Казанлък, в Долината на розите и тракийските царе. За сравнително краткото време от създаването си, ние се постарахме да създадем качествени продукти. За да гарантираме това засадихме собствени полета с казанлъшка маслодайна роза.

В България роза Дамасцена е пренесена от Сирия. В миналото розата е отглеждана в град Дамаск, откъде идва и името ?. През XIII век розата е пренесена в Турция, после – в България. Умерено континенталният нлимат, подходящата почва и планинската вода са трите основни фактора, заради които роза Дамасцена намира най- благоприятни условия за отглеждане, точно тук, в подножието на Средна гора, в Розовата долина, където се намират и розовите полета на фирмата.

Роза Дамасцена достига до 2 м височина, а кореновата система – до 5 м дълбочина. Добре отглеждана, маслодайната роза живее около 25 години. Маслодайната роза цъфти веднъж в годината за период от 25 до 30 дни като събирането й стартира около средата на месец май. Розовият цвят се събира изцяло ръчно от сръчни розоберачи. Брането започва сутрин рано от 05.00 ч. до 11.00 ч. Така събрани розите трябва да се преработят до 12.00 часа, за да се запази качеството на розовото масло. Затова събраният цвят се извозва до дестилерията, където започва преработката му.

Технологията, чрез която се извлича розовото масло се нарича водно-парна дестилация. В казани от неръждаема стомана се поставя розовия цвят и се допълва с гореща вода. Казанът се затваря, пуска се пара и след десетата минута сместа завира и стартира дестилационния процес. Процесът трае около 2 ч. и 30 мин., а резултатът е розова вода с голяма канцентрация на розово масло. Този концентрат се събира във флорентински съд, от който при контролирана температура от 25°С розовото масло се отделя от розовата вода и се извлича в съдовете за съхранение.

Така получените продукти се използват в сферата на козметиката, парфюмерията, фармацията и др.

 

Форма за обратна връзка

изработено в Казанлък